Haciz işlemleri birçok katkı payların hesaplanması ile, büyüyen bir borçtur. Özellikle borcu olan kişilerin hacizlik durumlarında birçok ek katkılar eklenerek, borçları bir dağ misali olmaktadır.

Özellikle günümüzde, bankalara olan borçlarından dolayı hacizlik olan kişilerin ödenmeyecek hale gelen borçları yüzünden banklar nezdinde kara listeye alınmaktadırlar. Sadece kara listede olmanız değil, düşen kredi notunuzda sizi daha sonraki almak istediğiniz devre mülklerinizden de mahrum edebileceğini de unutmayın. Avukata devredilen ve adli yasal olarak işleme alınan borçların tümüne eklenen masrafları hesaplamak pek mümkün değildir. Ama hangi kalemler altında toplanabileceğini, ekstra ödemelerin yüzdelerinden, yaklaşık bir miktara ulaşabilirsiniz. Tek tek açılamaya çalışalım:

İcra başvuru harcı (30 TL)

Takip talebi olmayan alacaklılar için tahsil edilecek tutar  (%2.28)  

Dosya giderleri altında kesilen miktar (10 TL)            

Tebligat giderleri (50 TL)                                                                        

Keşif giderleri  (305 TL )  Gösterilen tanık giderleri kişi başı (30 TL )

Diğer işlemleri adı altında olan tutar ( 55 TL)

Bilirkişi ücreti (165 TL )                                                                                                                       Peşin harç (650 TL)  

İşte bütün bu kalemler altında toplanan miktarlar sizin tüm borcunuz üzerinden hesaplanarak haciz işlemleri adı altında ekstra olarak borcunuza eklenmektedir. Tabi bu işlemleri daha en başında hesaplanan yani, kanuni işlemler giderleridir. Bundan sonrası ise, ödenemeyen borçlara günlük faiz işlemleri de gelmektedir. Yaklaşık olarak harç masrafları ile birlikte, internet üzerinden tüm borcunuzu yazıp, eklenecek giderleri ile birlikte öğrenebilirsiniz. Ama baştan dediğim gibi yaklaşık bir değer bulabilirsiniz.

Borç yekününüzün çok fazla ise, günlük faizleri de ona orantılı bir şekilde daha yüksek olacaktır. Bu nedenle borçlarınızdan dolayı hacizlik olmadan önce, durumunuzu değerlendirip, daha büyük bir borcun karşınıza çıkmaması için önlemler almalısınız. Sonuçta ödeyemediğiniz borçlarınız için yapılandırma istemek, bütçenize uygun ödeme planı yapmak daha mantıklıdır. Tekrar dosya masrafı diye düşünmektense, tüm borcunuzun üzerine eklenebilecek tüm bu masraflar karşısında çok daha karlı olabilirsiniz.